Att vara hbtqi-aktivist i Bosnien och Hercegovina

På bilden: bosniska människorättsförsvararen Amina Imamovic.

Den 8 september 2019 kommer Bosnien och Hercegovinas allra första Pride-parad gå av stapeln i huvudstaden Sarajevo. Det officiella tillkännagivandet möttes av både hejarop och av motstånd, däribland från en parlamentsledamot med orden att hon ville “isolera alla hbtqi-personer från samhället”.  

Mot detta står 20-åriga studenten och hbtqi-aktivisten Amina Imamovic.  Som ledamot i arrangörsgruppen är hon med och planerar inför den första Prideparaden i Sarajevo. Inför sitt besök på Stockholm Pride har hon skrivit ned sina tankar, erfarenheter och förhoppningar om ett mer öppet och tolerant samhälle i Bosnien och Hercegovina samt vad hon anser att hbtqi-personerna borde göra för att synas mer och få sina rättigheter.  

Läs hennes text här (på engelska).

Taggar , ,