Lunchseminarium: När samhället tystnar. Hot och hat mot oberoende opinionsbildare i Sverige.

Foto: XiXinXing/Shutterstock.com

Datum: 13 maj 2019
Tid: 11.30 – 13.00
Språk: svenska
Plats: Stiftelsen Natur & Kultur, Karlavägen 31, Stockholm
Fri entré – men biljett måste bokas i förväg: Anmäl dig här

Hoten och hatkampanjerna mot oberoende opinionsbildare i det svenska civilsamhället är ofta långtgående och systematiska. En normalisering och förskjutning i språkbruk och tonläge har ägt rum. Samtalsklimatet är förändrat och dreven går i stor sett veckovis. Rädslan och utsattheten leder inte sällan till självcensur.

Det här belyser en studie som Civil Rights Defenders har genomfört, med stöd av Stiftelsen Natur & Kultur, för att bättre förstå och synliggöra de risker svenska opinionsbildare är utsatta för på grund av sitt arbete.

Insamlade vittnesmål tecknar en bild som är djupt oroande och nedslående. Utrymmet för demokratiska samtalet krymper runt om i världen och även på hemmaplan. Vad händer med vårt samhälle när röster tystnar till följd av rädsla och brist på kunskap om hatkulturen? Och vilka motmedel har demokratin att ta till?

På seminariet delar vi resultaten av studien och diskuterar vägen framåt. Vilka åtgärder krävs för att skapa ett tryggare samhälle och arbetsklimat för de engagerade individer och aktörer som utgör grundbulten i en levande demokrati?

Lunchseminariet arrangeras av Civil Rights Defenders och Stiftelsen Natur & Kultur. Vi bjuder på en matigare lunchsmörgås från klockan 11.30 och ett exemplar av nya rapporten ”När samhället tystnar”. Varmt välkomna!

 

Program

11.30 Lunch

11.45 Introduktion av studien ”När samhället tystnar”, Marcin de Kaminski, programchef, Skydd och säkerhet för utsatta MR-försvarare, Civil Rights Defenders.

12.00  Panelsamtal

12.30  Frågestund

13.00  Slut

 

Paneldeltagare:

Emma Persson, advokat.

Nabila Abdul Fattah, opinionsbildare och aktivist.

Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo.

Moderator: Julia Skott, Journalist och författare.

Taggar