9 organisationer står enade: Turkiska myndigheters nedslag mot civilsamhället måste upphöra

Den turkiska människorättsförsvararen Osman Kavala, sitter sedan november 2017 fängslad i avvaktan på rättegången. Han är, liksom 15 andra civila samhällsaktörer, anklagad för försök att störta regeringen. Civil Rights Defenders uppmanar, tillsammans med åtta människorättsorganisationer i ett gemensamt uttalande, de turkiska myndigheterna att upphöra med den eskalerande nedslagen och kriminaliseringen av det civila samhället.

Som svar på de absurda anklagelserna mot Osman Kavala och Yiğit Aksakoğlu, som är fängslade i väntan på rättegång, precis som 14 andra civilsamhälles-personer som är anklagade för att ”försöka störta regeringen”, så kräver vi (undertecknade organisationer) att de ökade ingripanden och kriminaliserandet av civilsamhället ska upphöra.

Under de senaste dagarna har felaktiga uppgifter, från åtalet mot de 16 personerna, läckts av etablerad media i Turkiet i ett samordnat försök till att sprida desinformation. Enligt de påstådda källorna så fokuserar de läckta uppgifterna, som ännu inte fått ses av de anklagades advokater, på protesterna från Gezi-parken 2013 – en mycket fredlig protest som tystades ned av regeringen med polisvåld.

Ännu fler personer utreds under samma undersökning. De som utreds och anklagas är inte ansvariga för Gezi Park-protesterna. Domstolen bör avvisa alla åtal som grundar sig på konspirationer och åtal som saknar meningsfull bevisning. Osman Kavala och Yiğit Aksakoğlu, som har varit fängslade i 16 respektive 3 månader, bör omedelbart släppas.

Den här senaste attacken mot civilsamhället sker i en tid när människorättsförsvarare och andra samhällsaktivister står inför en allt större risk av frihetsberövande, åtal och fängelse för att de avslöjar kränkningar av de mänskliga rättigheterna och vill få fram sanningen och uppnå rättvisa.

Den sjunde utfrågningen av 11 människorättsförsvarare i ”Büyükada”-prövningen hålls nästa månad. Inga bevis har lagts fram i det åtalet, ett åtal som försöker få människorättsförsvararnas aktivism att framstå som terrorismen.

Idag är människorättsförsvararna Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu och Ahmet Nesin i rätten, åtalade för att ha spridit ”terroristpropaganda” genom att delta på ett solidaritetsevent för den nu nedlagda Özgür Gündem-tidningen. Flera journalister på Özgür Gündem kommer också åtalas för trakasserier. För två månader sedan dömdes Şebnem Korur Fincancı till två och ett halvt års fängelse för att ha spridit ”terroristpropaganda” när han skrev under en namninsamling för fred. Domen har överklagats till en regional domstol. Men tidigare så har dessa överklaganden misslyckats då de regionala domstolarna visat sig vara beroende av regeringen. Människorättsförsvararen Eren Keskin var medredaktör för Özgür Gündem som en solidaritetshandling, kommer också att åtalas i över 100 fall. Under tiden har 129 personer från Academics for Peace dömts till fängelse. 25 av dessa personer kommer att fängslas om den regionala domstolen vidhåller domen om fängelse.

Picture from the press conference regarding the allegations. From the left: Human Rights Foundation, Truth and Justice Memory Centre, Amnesty International, Amnesty International, Reporters Without Borders, Association for Monitoring Equal Rights, Human Rights Association.

Både åtalet med Özgür Gündem och det med Academics for Peace är bland de fall som regeringen använder för att kväva och tysta hundratals civilsamhällsaktivister i Turkiet. Situationen har uppstått då domstolarna har gett hårdare fängelsestraff än någonsin för sådant som legitima och fredliga missnöjesyttringar och opposition.

Internationella fördrag, som Turkiet är med i, lägger särskild tonvikt på den viktiga roll som människorättsförsvarare, civilsamhället och fri press spelar för att säkerställa respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Det effektiva skyddet för människorättsförsvarares frihet, säkerhet, värdighet och fysiska och psykiska integritet är också en förutsättning för rätten och möjligheten att kunna försvara de mänskliga rättigheterna.

Internationell lag insisterar också på att det grundläggande ansvaret för att skydda människorättsförsvarare tillhör staten. Staten är ytterst ansvarig för att skydda alla rättigheter som människorättsförsvarare åtnjuter: från rätten till tanke- och yttrandefrihet till rätten till föreningsfrihet och fredlig sammankomster.   Vi, de undertecknade organisationerna, står enade mot försöken att förstöra det oberoende civila samhället i Turkiet. Vi kräver ett slut på den iscensatta skrämselkampanjen med hot och rättsliga trakasserier av samhällsaktivister i Turkiet och vi vill återigen påminna myndigheterna om sina skyldigheter att skydda mänskliga rättighetsförsvarare enligt internationell rätt.

Civil Rights Defenders

Association for Monitoring Equal Rights (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği)

Memory Centre (Hakikat Adalet Hafıza Merkezi)

The Rights Initiative (Hak İnisiyatifi Derneği)

Human Rights Association (İnsan Hakları Derneği)

Human Rights Agenda Association (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Reporters Without Borders (Sınır Tanımayan Gazeteciler)

Human Rights Foundation of Turkey (Türkiye İnsan Hakları Vakfı)

Citizens’ Assembly Turkey (Yurttaşlık Derneği)

Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü)

Taggar ,