Människorättsförsvarare attackeras i Banja Luka

Foto: Vanja Stokić

Civil Rights Defenders fördömer de brutala tillslag av polis i Banja Luka, Bosnien, som pågått sedan slutet av 2018. Polisens våldsamma agerande begränsar inte bara mötes- och yttrandefriheten utan skapar även en otrygg situation för kritiska röster i området.  

Den 25 december 2018 utfördes flera razzior mot olika grupper i bosniska staden Banja Luka, där även personer med kopplingar till rörelsen ”Rättvisa för David” arresterades. Den växande rörelsen hade tidigare anordnat dagliga demonstrationer på det lokala torget Krajina, där man protesterade mot att myndigheterna stämplat det påstådda mordet på 21-åriga David Dragecevic som en olycka. Bland de arresterade fanns såväl oppositionella som journalister.

Tillslagen mot demonstranter och andra kritiska röster har fortsatt under 2019, i en utveckling där allt fler regeringskritiska röster tystas ner.

– Vi ser allvarligt på det som hänt i Banja Luka, där polisen använt övervåld och avbrutit spontana samlingar vid flera tillfällen. Det här får inte fortsätta. Vi begär därför att myndigheterna offentligt går ut med motivet till de senare månadernas tillslag och arrester, säger Goran Miletic, Europadirektör på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders kräver att myndigheterna i Bosnien säkerställer att mänskliga rättigheter efterlevs i landet. Civil Rights Defenders vill också påminna att Bosnien tidigare erkänt Europakonventionens syn på mänskliga rättigheter och fastställt internationella protokoll gällande tortyr och misshandel.

Läs mer i vårt Statement på engelska här.

Taggar ,