Istanbul Pride firas trots förbud

Flera hundra personer utmanade förbudet och deltog i firandet kring Istanbul Pride under söndagen den 1 juli. Bild: Elif Akgül

Under söndagen den 1 juli begav sig flera hundra HBTQ-personer ut för att delta i prideparaden i Istanbul, Turkiet. Detta trots att turkiska myndigheter förbjudit eventet för fjärde året i rad och trakasserier från säkerhetsstyrkor som hotade med att upplösa paraden. Enligt rapporter har minst elva personer förts till polisens högkvarter i Istanbul.

Elif Avcı är en av medlemmarna i kommittén för prideveckan i Istanbul. Hon berättade för Civil Rights Defenders att de bestämt sig för att fira pride trots såväl förbud som påtryckningar och trakasserier.

– Vi genomför våra egna personliga pridemarcher varje dag när vi går till skolan, arbetet, sjukhuset eller marknaden. Ingen kan hindra oss från att samlas en gång om året för att manifestera att vi är här för att stanna, sa Elif Avcı.

Läs mer om situationen för HBTQ-rörelsen i Turkiet i vår artikel på engelska: Istanbul Pride Celebrated Despite Ban.

Taggar ,