Vietnams domstol fastslår 10-årig fängelsedom för bloggaren Mother Mushroom

Den 30 november 2017 bekräftade Danangs högsta domstol den 10-åriga domen mot människorättsförsvararen och bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh (Mother mushroom). Civil Rights Defenders fördömer beslutet och kräver att hon omedelbart släpps samt trakasserierna mot hennes familj upphör.

Sverige och internationella samfundet måste stå enat och kraftigt fördöma domen mot Me Nam. Hon har inte begått något brott utan blivit dömd enbart på grund av att hon har utövat sin mänskliga rätt till yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Sverige måste markera tydligt mot den vietnamesiska regeringen att kränkningar av mänskliga rättigheter, och de systematiska försöken att tysta dem som kämpar för rättvisa, inte accepteras.

Me Nam har i över tio år rapporterat om människorättskränkningar i Vietnam. Hon har upprepade gånger hotats och trakasserats av myndigheterna i sin kamp för de mänskliga rättigheterna. Det mycket hårda straffet är ett tydligt exempel på hur vietnamesiska myndigheterna slår ner på alla former av kritik och oliktänkande.

I april 2015 tilldelades Me Nam priset Civil Rights Defender of the Year Award för sin kamp för mänskliga rättigheter i Vietnam.

Anklagas för att ha spridit propaganda mot staten

I oktober 2016 arresterades Me Nam i sin hemstad Nha Trang efter att ha publicerat kritiska texter om regeringens agerande mot företaget Formosa som i april samma år låg bakom ett giftutsläpp i havet vid den vietnamesiska kusten.

Me Nam anklagades för att ha spridit propaganda mot den vietnamesiska staten och det regerande kommunistpartiet. Det rapporterades av statligt kontrollerad media att hon arresterats på grund av sina aktiviteter på Facebook och i andra sociala medier. Bland annat rapporterade media att hon delat en rapport som belyser hur 31 personer dött under tiden de befunnit sig i polisförvar, vilket ska ha misskrediterat den nationella säkerhetspolisen.

Taggar