Civil Rights Defender of the Year 2016 – Intigam Aliyev

Civil Rights Defender of the Year Award 2016 tilldelas människorättsjuristen Intigam Aliyev. Han är en av flera människorättsförsvarare som fängslats i Azerbajdzjan. Intigam Aliyev släpptes nyligen, men flera andra människorättsförsvarare sitter kvar i fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter i landet.

I mer än två decennier har människorättsjuristen Initigam Aliyev försvarat en lång rad personer och organisationer i Azerbajdzjan. Han har inspirerat en generation av unga azerer, både i sin roll som lärare och som människorättsförsvarare.

– Priset och stödet är oerhört viktigt för det sätter ljus på vår situation, och ger oss hopp om en framtid där demokrati och mänskliga rättigheter är verklighet i Azerbajdzjan, säger Intigam Aliyev när han nås om nyheten om priset.

2014 arresterades Initigam Aliyev tillsammans med flera andra människorättsförsvarare när regeringen slog ned på oberoende röster i landet. Under sin tid i fängelset har han och det internationella samfundet hela tiden påpekat att han är oskyldigt dömd på politiska grunder och vägrat att skriva under en begäran om benådning.

– Min pappa har vigt sitt liv åt att arbeta för och skydda mänskliga rättigheter – han har offrat sin egen frihet för andras rätt till frihet. Det är viktigt för honom att stå upp för det han tror på, oberoende av hur det påverkar honom, berättar sonen Neemin Kamil för Civil Rights Defenders bara dagar innan vi nås av nyheten att Intigam Aliyev släpptes från fängelset i huvudstaden Baku den 28 mars 2016.

Under tiden i fängelse har Intigam Aliyev fortsatt att vinna fall i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Hans frisläppande ger nu en strimma av hopp för en förbättring av läget och respekten för mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan. Men fortfarande sitter flera politiska fångar fängslade i landet.

– Årets Civil Rights Defender of the Year Award ska därför också ses som ett stöd och uppmuntran till människorättsförsvarare som fortfarande sitter fängslade, i Azerbajdzjan och tyvärr i många andra länder runtom i världen. Priset är en påminnelse om att vi aldrig kommer ge upp, utan fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter och för våra kollegor runtom i världen, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.

Taggar ,