Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har spenderat 5000 dagar i fängelse

Idag den 2 juni blir den 5000:e dagen som Dawit Isaak, en svensk-eritreansk journalist suttit i fängelse. Han greps den 23:e september 2001, mindre än en vecka innan de eritreanska myndigheterna drog tillbaka utgivningslicensen för åtta oberoende nyhetstidningar och tystade effektivt all media i landet.

Dawit Isaak arbetade för tidningen ”Setit” som också lades ner. Isaak, tillsammans med nio andra journalister, blev arresterade. Han har försvunnit in i fängelsesystemet i Eritrea och all kontakt med den yttre världen har upphört. Myndigheterna vägrar att berätta om han och de andra journalisterna fortfarande är vid liv.

– Civil Rights Defenders kräver att Dawit Isaak omedelbart blir frisläppt tillsammans med alla andra journalister som har blivit fängslade med anledning att de använt sig utav yttrandefriheten. Det internationella communityt, men speciellt representanter från den svenska regeringen, bör öka de diplomatiska påtryckningarna för att Dawit ska släppas eller åtminstone ta reda på om han lever eller inte, säger Mesfin Negash, Programme Director för East and Horn of Africa på Civil Rights Defenders.

Det är inte bara journalister som blivit fängslade i Eritrea utan även fler medlemmar ur den politiska eliten, inklusive grupper som G15. Förhållandena i de eritreanska fängelserna är inte bra och fångarna trängs i hundratals. Tusentals politiska fångar är bakom galler och de flesta av fängelserna är okända då de bildar ett förläggningssystem som liknar fångläger, enligt vittnen.