Regeringarna i Latinamerika borde öppna dörrarna för alla kubaner

Den 9 till 11 april 2015 deltar både USAs president Barack Obama och Kubas president Raúl Castro på det interamerikanska toppmötet i Panama. Det är första gången på decennier. Kuba har sedan början av 1960-talet varit uteslutet ur Organization of American States, som är värd för toppmötet, men har nu välkomnats igen efter starka krav från regeringarna i Latinamerika. Den rapport som Civil Rights Defenders publicerar idag visar dock att viljan att samarbeta med Kuba bara inkluderar den kubanska regeringen. Intresset för att bjuda in kubanska människorättsförsvarare är mycket begränsat.

Men för att Kuba åter ska bli en integrerad del av Amerika behöver dörren öppnas för alla kubaner.

Inför toppmötet har Civil Rights Defenders kartlagt förutsättningarna för att kubanska människorättsförsvarare ska få visum till länderna i Latinamerika, och delta i detta och andra liknande evenemang. Kartläggningen visar att många av länderna ställer mycket högre krav på kubaner än på andra latinamerikaner. De avkrävs legaliserade inbjudningar, ekonomiska garantier och höga avgifter vilket gör själva visumet ouppnåeligt.

Många länder kräver också utdrag ur det kubanska straffregistret. Att kräva att kubanska människorättsförsvarare, som gör allt för att undkomma polisen och ofta grips, trakasseras eller döms till långa fängelsestraff, ska besöka polisen och ansöka om ett utdrag ur straffregistret, är ett cyniskt sätt att visa att man inte är intresserad av att öppna sina dörrar för dem.

Detta problem har varit extra tydligt inför just toppmötet i Panama. Mycket få kubanska människorättsförsvarare som inte redan har visum till USA eller EU, vilka även gäller in många delar av Latinamerika, har fått visum till Panama för att delta i sidoevenemangen till toppmötet.

Vid utarbetandet av denna rapport har Civil Rights Defenders varit i kontakt med 15 konsulat och ambassader från latinamerikanska länder som finns ackrediterade i Havanna.

Läs rapporten (på spanska) här: Abran Las Puertas a los Cubanos.

Taggar