Brutal attack mot människorättsadvokat i Dagestan

Den 4 januari misshandlades människorättsadvokaten, Murad Magomedov, mycket svårt i centrala Makhachkala, huvudstad i delrepubliken Dagestan i Ryssland. Civil Rights Defenders uppmanar de ryska myndigheterna att omedelbart utreda attacken.

Murad Magomedov arbetar sedan hösten 2014 som advokat hos Civil Rights Defenders partner Memorial Human Rights Center. Misshandeln ägde rum i närheten av Högsta domstolen strax efter att Murad deltagit som försvarsadvokat i en rättegång om terrorism. Han fördes efter attacken till sjukhus där det konstaterades att han hade hjärnskakning, flera avslagna tänder och frakturer i käken.

– Under de senaste åren har det skett många attacker mot människorättsförsvarare i regionen Norra Kaukasus, flera med dödlig utgång. Myndigheterna har upprepade gånger misslyckats identifiera och straffa förövarna, säger Roemer Lemaitre, programchef för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Den senaste attacken mot en av Civil Rights Defenders partner ägde rum i december 2014 då organisationen Joint Mobile Groups (JMG) lokaler förstördes i en mordbrand. Samtidigt tog sig den tjetjenska polisen, med våld, in i en JMG-anställds bostad i samma byggnad och beslagtog flera av organisationens datorer. JMG bildades 2009 av the Committee Against Torture (CAT), efter mordet på den välkända människorättsförsvararen Natalia Estemirova.

I juli 2013 mördades även Akhmednabi Akhmednabiev, en oberoende journalist i Dagestan. Han var en av få journalister i Dagestan som vågade skriva om människorättskränkningar och andra brott som begåtts av myndigheterna.

Taggar ,