Kosovos myndigheter måste utreda hatbrott

Civil Rights Defenders uppmanar regeringen i Kosovo att identifiera och ställa inför rätta de ansvariga för den senaste tidens attacker mot två av våra partnerorganisationer; Kosovo 2.0 och Libertas. Vidare måste regeringen i Kosovo vidta nödvändiga åtgärder för att uppfylla sina internationella och inhemska åtaganden i skyddet och respekten för de mänskliga rättigheterna.

Civil Rights Defenders har också i ett brev uppmärksammat utrikesminister Carl Bildt på den utsatthet som Kosovos människorättsförsvarare lever under, inte minst de som försvarar homosexuella, bisexuella och transpersoners rättigheter. I brevet uppmanas utrikesminister Bildt att kräva av Kosovos premiärminister Hashim Tachi att skyddet för Kosovos människorättsförsvarare stärks samt att gärningsmännen identifieras och ställs inför rätta.

Attackerna mot Kosovo 2.0 och Libertas utlöstes den 13 december när Kosovo 2.0 berättade i media om lanseringen av tidskriften Kosovo 2.0 – en tidning som syftar till att utforska sexuell identitet, könsidentitet och rapportera om hbt personers rättigheter. Efter tillkännagivandet mottog Kosovo 2.0 hotfulla meddelanden på organisationens Facebook-sida och på de anställdas personliga Facebook-profiler. Flera onlinemedier publicerade hatspråk och nedsättande kommentarer om Kosovo 2.0.

Samma dag som lanseringen skulle ha ägt rum lyckades ca 20 män ta sig in i lokalen och, trots polisens närvaro, demolera scenen och misshandla en av de anställda. Polisen tillkallade en specialstyrka men när en växande grupp demonstranter närmade sig byggnaden och skrek hatiska slagord beslöt Kosovo 2.0 att avbryta evenemanget av oro för gästernas säkerhet. Civil Rights Defenders fanns på plats och övervakade händelsen.

Våldet och attackerna fortsatte hela helgen. Flera personer som skulle ha deltagit i evenemanget har hotats. På söndag kväll attackerades även hbt-organisation Libertas lokaler med tårgas. En person misshandlades svårt. Polisen kom omedelbart till platsen men lyckades inte gripa någon av gärningsmännen.

Taggar ,