Vi fördömer attackerna mot Helsingforskommittén

Civil Rights Defenders oroas över den senaste tidens hot och attacker mot vår partner, Helsingforskommittén i Bosnien-Hercegovina. Vi uppmanar myndigheterna i Bosnien-Hercegovina att fördöma attackerna och vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa skyddet för landets människorättsförsvare.

– Det är viktigt att myndigheterna i Bosnien-Hercegovina fördömer attackerna mot Helsingforskommitténs medlemmar och andra människorättsförsvarare. Det är deras ansvar att få till stånd en miljö där människorättsförsvarare kan verka fritt utan rädsla för repressalier, säger Goran Miletic, programansvarig på Civil Rights Defenders.

I mitten av januari publicerade tidningen Oslobodenje två kränkande artiklar om Vera Jovanovic, ordförande för Helsingforskommittén i Bosnien-Hercegovina, och flera andra medlemmar i organisationen. Artiklarna innehöll fientliga åsikter om personerna och hotfulla uppmaningar. Detta är heller inte första gången Helsingforskommitténs medlemmar hotas. I oktober 2011 riktade en grupp med namnet Herzeg-Bosnien republikanska alternativet allvarliga hot mot den tidigare ordföranden för Helsingforskommittén, Srdjan Dizdarevic, och den nuvarande, Vera Jovanovic, på webbplatsen www.poskok.info.

I ett brev till ministerrådet i Bosnien-Hercegovina, landets minister för mänskliga rättigheter och flyktingar, ministern för säkerhet och Bosnien-Hercegovinas ordförandeskap, uppmanar vi myndigheterna att fördöma attackerna och vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa skyddet för landets människorättsförsvarare.

Taggar