Förhindrar tortyr av personer i häkten

På grund av omfattande straffrihet i Kosovo bemödar sig många människor inte ens med att rapportera fall av våld i fängelse. Civil Rights Defenders samarbete med Kosovo Rehabilitation Centre for Torture Victims (KRCT) går ut på att motverka tortyr och andra former av misshandel i häkten och bidrar till att stärka respekten för mänskliga rättigheter i Kosovo. Våra målgrupper är personer som har frihetsberövats och relevanta myndigheter.

Tillsammans med vår partner genomför vi regelbundna och oannonserade besök i häkten för att garantera att polisen tillåter transparent granskning av cellerna. Resultaten av övervakningen använder vi för att lobba för lagändringar och för att behandlingen av fångarna ska förbättras.

För att förhindra människorättsövergrepp är oberoende och regelbunden övervakning grundläggande. Med målet att etablera en permanent mekanism för övervakningen har KRCT tagit initiativ till ett samarbete mellan Ombudsmannen och Council for Defence of Human Rights and Freedoms (CDHRF).

Taggar