Förhoppningar om fredlig Pride i Belgrad

Det serbiska inrikesministeriet har lovat att skydda deltagarna i Prideparaden som äger rum den 20 september i Belgrad. Vi finns på plats för att se hur mycket kraft myndigheterna lägger bakom orden.

I ett brev till den serbiske premiärministern, Mirko Cvetkovic, och till inrikesministern, Ivica Dacic, välkomnar Civil Rights Defenders de positiva steg som den serbiska regeringen har tagit på senare tid för att öka respekten för grundläggande mänskliga rättigheter. Lagen mot diskriminering, som antogs i mars i år, stärker skyddet mot diskriminering för homosexuella, bisexuella och transpersoner, liksom för andra utsatta grupper i samhället.

Därför uttrycker vi också en stark förhoppning om att löftet från myndigheterna denna gång verkligen kommer att infrias och att Pridedeltagarna får möjlighet att genomföra manifestationen som planerat. Klicka här för att läsa hela brevet.

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, har gjort ett uttalande på samma tema. Klicka här för att läsa Thomas Hammarbergs uttalande.

Taggar ,