Korruptionsbekämpare trakasserade

Organisationen för demokrati, antikorruption och värdighet (COHU) i Kosovo har den senaste tiden blivit utsatt för trakasserier från myndigheterna, däribland det statliga telekombolaget (PTK). Svenska Helsingforskommittén kräver att myndigheterna utreder trakasserierna och ställer de ansvariga inför rätta.

– Trakasserierna mot COHU tycks vara ett sätt att försöka tysta en organisation som arbetar mot korruptionen i Kosovo, säger Marie Månsson, programansvarig för Västra Balkan på Svenska Helsingforskommittén.

Kosovos regering offentliggjorde tidigare i år att telekombolaget PTK, som är Kosovos mest lönsamma statliga företag, ska privatiseras under året. COHU har sedan dess avslöjat en hemlig överenskommelse om ett drifttillstånd för mobiltelefoni i Albanien. COHU har i uttalanden krävt öppenhet kring affärerna och att PTK offentliggör sin redovisning.

Som ett svar har Shygyrj Haxhaj, VD för telekombolaget, anklagat hustrun till COHU:s chef Avni Zogiani för att ha lämnat ut hemlig information om bolaget till organisationen. Zogianis hustru arbetar på finansavdelningen på PTK:s högkvarter och Haxhaj hotade med att förflytta henne från sin nuvarande position inom ekonomiavdelningen. COHU hävdar att de fått uppgifter om försäljningen från källor i Albanien.

Enligt uppgift har regeringen också reagerat på COHU:s kampanj och bland annat sagt att man kommer att utreda COHU:s finansieringskällor.

Taggar