Efter Civil Rights Defenders anmälan – Paludan åtalas i Malmö

Chefsjurist, John Stauffer. Foto: David Lagerlöf

Förra veckan väcktes åtal mot högerextreme Rasmus Paludan för två fall av hets mot folkgrupp och en förolämpning. Civil Rights Defenders var en av dem som anmälde en av de händelserna som ligger till grund för åtalet, en koranbränning i Malmö.

Självklart är det positivt att åklagaren delar vår bedömning, att den här händelsen utgör hets mot folkgrupp. Vi välkomnar att frågan om koranbränningar som hets mot folkgrupp prövas i domstol.  En fällande dom kan bli vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Händelsen som Civil Rights Defenders anmälde ägde rum 16 april 2022 på Skånegården i Malmö under vad Paludan kallade sin ”valturné” i Sverige.  Under turnén brände och skändade Paludan Koranen, islams heliga skrift, framför moskéer och i områden med en jämförelsevis hög andel muslimer och personer med utländsk bakgrund.

Kan koranbränning utgöra hets mot folkgrupp?

Civil Rights Defenders menar att Paludan gjort sig skyldig till hatbrott. Det är inte den isolerade aktionen att bränna koranen som är avgörande, utan sammanhanget det gjordes i, den historiska kontexten och syftet bakom.

– Det är viktigt att myndigheterna inte ser Paludans koranbränningar och demonstrationer som isolerade händelser. De har skett med ett rasistiskt syfte, i samband med Ramadan, nära moskéer och i områden där det bor många muslimer, sade chefsjurist, John Stauffer, i ett pressmeddelande i samband med att anmälningarna lämnades in.  

Inte prövats tidigare

Frågan om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp har inte prövats i svensk domstol tidigare, vilket gör att det saknas domstolspraxis.

– Det viktigaste är att domstolen tar ställning till om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp. En fällande dom skulle ge minoriteter ett starkare skydd mot hatpropaganda och, enligt vår mening, bättre följa de internationella konventioner som Sverige skrivit på för att skydda människor mot hatbrott, säger John Stauffer. 

Rättegången planeras äga rum den 14 till 15 oktober.

Taggar