”Tack vare Akutfonden kan vi nu hjälpa kvinnor på landsbygden i Colombia och deras familjer att vara säkra”
Förbättrar säkerheten för kvinnliga människorättsförsvarare på den colombianska landsbygden
Asociación de Mujeres Campesinas de Argelia (AMAR) är en colombiansk kvinnoledd organisation baserad i Argelia, Cauca. De består av cirka 170 kvinnor och arbetar för att stärka och skydda kvinnors rättigheter på landsbygden genom fredsfrämjande, jämställdhetsarbete och sociala och kulturella aktiviteter. Organisationen bildades 2015 inom ramen för fredssamtalen mellan förde detta FARC och den colombianska regeringen, med syftet att för att företräda rättigheter och behov för kvinnor på landsbygden i en av de regioner som drabbats hårdast av konflikten.
Efter undertecknandet av fredsavtalet 2018 började AMAR ta emot hot och våldsamma attacker mot både organisationen och dess medlemmar. Medlemmar har utsatts för tvångsförflyttningar, trakasserier och hot både på nätet och fysiskt, och till och med dödshot och mord. Därför fick AMAR ett bidrag från Akutfonden för att stärka deras organisatoriska säkerhet. Tack vare stödet kunde de avsevärt öka den digitala säkerheten för organisationen och dess medlemmar, med fokus på att minimera de risker och hot som de utsattes för online. Bidraget hjälpte AMAR att öka sina medlemmars känsla av säkerhet, och de upplever att de nu har de verktyg som krävs för att möta framtida hot och kunna fortsätta sitt arbete för mänskliga rättigheter.
-Tack vare bidraget kunde vi genomföra en utbildning med experter inom digital säkerhet där vi fick praktiska kunskaper för att skydda vår information och utrustning. Att utbilda oss i det här förbättrar våra kvinnors förmåga att skydda sig själva och sina familjer, vilket gör det möjligt för oss att utföra vårt arbete för mänskliga rättigheter.
Kvinnlig företrädare för Asociación de Mujeres Campesinas de Algeria, Colombia.
Trender för Akutfonden i Latinamerika och Karibien 2023
Att försvara de mänskliga rättigheterna är ett farligt arbete i flera delar av världen. När en hotfull situation uppstår kan Civil Rights Defenders Akutfond ge snabb hjälp för att förbättra försvararens säkerhet så snabbt som möjligt. Under 2023 gav fonden stöd till 254 människorättsförsvarare och deras familjemedlemmar i 5 olika länder i Latinamerika och Karibien, genom totalt 47 bidrag.
- Demokratisk tillbakagång: Latinamerika står inför en oroväckande ökning av repressiv politik som undergräver rättsstatsprincipen, främjar politisk splittring och auktoritär populism. Situationen kännetecknas av inskränkningar i yttrande- och föreningsfriheten, tillsammans med tillslag mot icke-statliga organisationer och genomförandet av restriktiva lagar som hindrar försvaret av de mänskliga rättigheterna. Även om detta är fallet för många länder i regionen har denna situation varit särskilt utbredd i länder som Kuba, Venezuela och Nicaragua, där människorättsförsvarare utsätts för systematiskt förtryck, förföljelse och stigmatisering. För att bemöta denna oroande trend har Akutfonden tillhandahållit viktigt stöd i form av rättshjälp, tillfällig omplacering och säkerhetsåtgärder – både digitala och fysiska – till människorättsförsvarare i regionen, inklusive de som tvingats i exil.
- Ökat våld och kriminalisering: Under 2023 skedde en intensifiering av fysiskt våld mot människorättsförsvarare i Latinamerika. Regionen har det högsta antalet mord på människorättsförsvarare. De som försvarar mark-och miljörättigheter, ofta tillsammans med ursprungsbefolkningar, är särskilt utsatta. Denna upptrappning av våldet har åtföljts av ökade kriminaliseringar av civilsamhället och trakasserier från myndigheter, ofta genom ogrundade rättsliga åtgärder. Akutfonden tillhandahöll skräddarsytt stöd för att ta itu med dessa utmaningar, med beaktande av de särskilda behoven och riskerna, i syfte att förbättra säkerhet och psykisk hälsa för människorättsförsvarare och deras familjer.
- Stöd till människorättsförsvarare och civilsamhällesorganisationer i exil: Med tanke på de ökade nivåerna av våld och förtryck finns det en växande efterfrågan på hjälp till människorättsförsvarare i exil i hela regionen. Även i exil är de sårbara för transnationellt förtryck och utsätts för hot såsom godtyckliga deportationer, kidnappningar och våld. Samtidigt som Akutfonden ger stöd till dessa personer och grupper för att ta itu med deras säkerhetsproblem, finns det ett akut behov av mer omfattande stöd- och skyddsmekanismer för att upprätthålla deras viktiga arbete.