Angrepp på människorättsförsvarare fortsätter att eskalera

Den 11 oktober försökte en mobb, bestående av 15 personer, att attackera aktivister från den lokala hbt-organisationen Buka framför en nattklubb i Banja Luka i Bosnien och Hercegovina.

Civil Rights Defenders fördömer attacken och förväntar sig nu att polis, åklagare och rättsväsendet genast undersöker omständigheterna runt den planerade attacken mot aktivisterna från organisationen BUKA (Association of Queer Activists).

Den hotfulla stämningen uppstod inne på nattklubben när en grupp bestående av 15 män började skandera; ”Döda och slakta tills inga bögar existerar”. Männen kastades så småningom ut från klubben men stannade kvar framför lokalen och planerade att överfalla hbt-aktivisterna när de skulle lämna lokalen. Efter att ha kontaktat polisen en andra gång – eskorterades aktivisterna till sina hem och inga ytterligare incidenter inträffade.

Att hbt-aktivister i Bosnien och Hercegovina i dag får motta hot är dessvärre mer regel än undantag. Chefen för BUKA, Jasenko Suljetovic, har vid flera tillfällen fått anonyma dödshot på Facebook. När Jasenko återvände till Banja Luka efter att ha deltagit i Belgrade Pride, där Jasenko hade fotograferats hållandes en bild av en serbisk-ortodox präst som är välkänd för sina hatfulla och homofobiska uttalanden, överöstes han av hot från extremhögern och pro-fascistiska grupper i Bosnien. Hoten strömmade ut på Facebook med meddelanden som ”vi vet var du bor” och löften om att döda honom som hämnd för de skattebetalare som fått bekosta den massiva polisinsatsen under Pride i Belgrad. Alla hot har anmälts och rapporterats till polisen men ännu har inga gripanden gjorts.

”Vi uppmanar nu myndigheterna och rättsväsendet i Bosnien och Hercegovina att göra sitt jobb. De har tidigare misslyckats genom att inte reagera när Jasenko Suljetovic hotats till döds på sociala medier. De mänskliga rättigheterna måste värnas och skyddas för att undvika hatbrott och för att alla medborgare ska garanteras sin rätt till föreningsfrihet utan rädsla för att bli attackerade ”, säger Goran Miletic, programchef för Västra Balkan på Civil Rights Defenders.

Taggar ,