Förordning hotar rätten till en rättvis rättegång

Vi är bekymrade över en ny förordning som kan få oöverskådliga konsekvenser för rätten till en rättvis rättegång i Bosnien och Hercegovina.

Om förordningen träder i kraft innebär det att vittnesmål från krigsbrott inte kommer att vara tillgängliga för allmänheten. TV-och radioprogram kommer inte längre att kunna sända från rättegångar om krigsbrott, vilket också utesluter oberoende rapportering som den vi genomför tillsammans med vår partner Balkan Investigative Reporting Network (Birn).

I ett brev till domstolen i Bosnien och Hercegovina kräver vi att förordningen upphävs.

– Vi verkar för transparenta rättsprocesser i alla stater där vi är verksamma. Samtidigt utbildar vi journalister som rapporterar om rättegångar om krigsbrott. Full insyn är en förutsättning för objektiv rapportering och därför förväntar vi oss att förordningen, som begränsar denna princip, upphävs, säger Goran Miletic, programansvarig på Civil Rights Defenders.

Läs brevet på engelska här.

Taggar