Prideförbud bakslag för mänskliga rättigheter

I fredags beslutade de serbiska myndigheterna att stoppa Pride-paraden, som var planerad att hållas på söndagen. Belgrads borgmästare vägrade att stödja Pride och den 30 september förbjöd inrikesministeriet alla offentliga möten på grund av hot från högerextrema grupper.

Förbudet mot Pride är ett bakslag för mänskliga rättigheter och innebär att de nationalistiska grupperna i Serbien tar ett steg framåt. När paraden förbjöds av polisen meddelade arrangörerna att de skulle respektera beslutet, trots att det kränker den grundläggande rätten till mötesfrihet.

– Vi ville inte inte bjuda ut folk på gatorna när paraden förbjudits men beslutet är oförenligt med rätten att hålla offentliga möten. Det saknas politisk vilja att stödja Pride och regeringen är inte redo att skydda deltagarna, trots att de kan göra det, säger Goran Miletic, programansvarig för Västra Balkan på Civil Rights Defenders.

Det är fjärde gången som man planerat att arrangera Pride i Belgrad. 2010 skyddade polisen deltagarna mot mer än 5.000 våldsamma motdemonstranter och skador på egendom beräknades till mer än 1 miljon euro. Under 2009 ställdes Pride paraden in efter hot från högerextrema grupper.

Taggar