”Vi kämpar för jämställdhet och respekt”

Jay Abang.

Den senaste tiden har antalet attacker som riktats mot hbtqi-personer ökat i Uganda. Bland de som drabbats är aktivisten Jay Abang. Under flera år har Jay mötts av hot på grund av sitt arbete för hbtqi-personers rättigheter i landet. Förra året var Jay en av 730 människorättsförsvarare som fick stöd av Akutfonden.

Hbtqi-personer i Uganda har utsatts för trakasserier och omfattande diskriminering i många års tid. Rapporter från våra ugandiska partnerorganisationer visar att regeringens metoder för att minska smittspridningen av Covid-19 används som svepskäl för att trakassera hbtqi-personer.

– Jag har blivit utsatt för flera hot under mina år som aktivist. Men på senaste tiden har jag även fått hot från statstjänstemän i norra Uganda, säger Jay Abang.

Jay Abang representerar organisationen Health and Rights Initiative som arbetar för hbtqi-kvinnors rättigheter i Lira, norra Uganda. Health and Rights Initiative syftar att öka medvetenheten om mänskliga rättigheter genom kapacitetsuppbyggnad, forskning och dokumentation. Organisationen erbjuder även hälso- och sjukvårdstjänster samt information till hbtqi-personer.

Jay Abang var nyligen tvungen att fly från Lira på grund av de hot som hen utsattes för. Med stöd från Akutfonden kunde Jay flytta till en säker plats och undvika våldsupptrappning.

– Under de månaderna upplevde jag att människor faktiskt stödjer vårt arbete. Stödet från Civil Rights Defenders har gett mig möjligheten att ta en paus, samla kraft och omorganisera för att sedan kunna fortsätta mitt arbete på ett säkert sätt, säger Jay Abang.

Akutfonden

Läs mer om Akutfonden här.

Taggar , , , ,