Civil Rights Defenders söker en jurist med kunskaper i urfolksrättigheter

Om oss
Civil Rights Defenders är en politiskt och religiöst obunden internationell människorättsorganisation baserad i Sverige, med uppgift att försvara civila och politiska rättigheter och stödja människorättsförsvarare över hela världen.

Vi samarbetar med och stöder människorättsförsvarare som arbetar i några av världens mest repressiva regioner. Vi bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt. Civil Rights Defenders har närvaro på fyra kontinenter. På vårt huvudkontor i Stockholm jobbar cirka 40 medarbetare i olika supportfunktioner med att stödja våra partnerorganisationer. Läs mer om oss på www.crd.org.

Din roll
Civil Rights Defenders rättsavdelning är ett viktigt nav i organisationen för att driva på och kvalitetssäkra det rättighetsbaserade arbetet och avdelningen ansvarar för sverigeprogrammet. Under 2017 startades ett arbete i syfte att stärka samers urfolksrättigheter och möjlighet att påverka sin framtid och miljö. Arbetet drivs i samarbete med Naturskyddsföreningen och en samisk expertgrupp. Vi söker nu en jurist på 50 % med goda kunskaper i urfolksrättigheter för detta arbete. Du kommer att ingå i en projektgrupp och ha arbetsuppgifter som omfattar rättsutredningar, rättsprocesser och påverkansarbete, samt vidare med praktiska uppgifter vid anordning av seminarier, möten med expertgruppen och övrig administration av projektet. Du bidrar också till avdelningens övriga arbete, t. ex. i frågor berörande hatbrott, diskriminering och frihetsberövade personers rättigheter. Du rapporterar till projektledaren.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Att bedriva ett juridiskt granskningsarbete för att mot bakgrund av internationell rätt identifiera brister i Sverige
 • Att driva juridiska processer nationellt och internationellt kring enskilda fall som synliggör strukturella problem och som därför är principiellt viktiga i syfte att påverka lagstiftning och praxis
 • Att skriva rapporter, yttranden, artiklar och remissvar för att synliggöra brister och föra fram krav på åtgärder, t.ex. i form av ändringar av gällande/föreslagen lagstiftning och praxis
 • Att ge råd till personer som utsatts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna
 • Anordna och medverka vid möten och seminarier med beslutsfattare
 • I övrigt bidra med juridiskt stöd till organisationen

Din Profil
Vi söker dig som är driven och ansvarstagande. Du har juristexamen och erfarenhet av juridiskt arbete. Du har god kunskap om internationell rätt på människorättsområdet och specifikt om urfolksrätt. Du har vidare kunskaper om samers historia och nutid, samt om svensk lagstiftning som är relevant för samers levnadsförhållanden. Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift samt en mycket god stilistisk förmåga.

Meriterande om du har:

 • Eget nätverk bland samer
 • Kunskaper i eller om något av de samiska språken och samisk traditionell kunskap
 • Dokumenterad erfarenhet och intresse av arbete inom området mänskliga rättigheter
 • Erfarenhet av att skriva rättsliga inlagor, yttranden och rapportskrivande
 • Erfarenhet av och kunskap i att arbeta i projekt, inklusive projektredovisning

Vi erbjuder
Vi erbjuder dig en självständig roll där du får möjlighet att använda din breda juridiska kompetens inom det människorättsliga området. Vi är en utvecklingsinriktad organisation med många duktiga och engagerade medarbetare som trivs med samarbete och att göra skillnad. Genom att arbeta på Civil Rights Defenders, vars huvudkontor ligger i centrala Stockholm, får du en möjlighet att göra skillnad i världen. Vi erbjuder friskvårdsbidrag samt pensions-och försäkringslösningar enligt kollektivavtal.

Om tjänsten

 • Projektanställning 6 månader
 • Omfattning 50 % med tillträde i september – oktober
 •  Vissa möjligheter att arbeta på distans

Välkommen med din ansökan
Ansökan med personligt brev och CV skickas senast den 11 augusti 2019 till recruitment@crd.org. Märk ansökan “Ansökan jurist”.

På arbetsplatsen finns en aktiv fackklubb knuten till Unionen. Förtroendevalda representanter nås på crdunionclub@crd.org.

Representation
Som organisation strävar vi efter mångfald och ser din bakgrund, erfarenhet och personlighet som ett bidrag till verksamhetens helhet. Vi värnar om rekrytering fri från diskriminering som ger lika möjligheter för alla.

Mer information
För mer information om tjänsten kontakta tilda.ponten@crd.org.

Taggar ,