Myndigheternas försök att stänga Society Memorial misslyckas

Rysslands högsta domstol har avvisat Justitieministeriets begäran att stänga Society Memorial, en av Rysslands ledande civilsamhällesorganisationer. Beskedet får ses som en seger för både föreningsfriheten och det civila samhället i landet. Civil Rights Defenders välkomnar beslutet och hoppas att det kan bli vägledande i liknande rättsfall.

I sin begäran hävdade Justitieministeriet att Society Memorials stadgar bröt mot rysk lag. Society Memorial lyfte då fram att organisationen ändrat sina stadgar i november 2014, något högsta domstolen höll med om.

– Society Memorial har genom ett starkt kampanjarbete visat att uthållighet kan löna sig, även om den övergripande situationen är fortsatt svår för människorättsförsvarare i Ryssland, säger Roemer Lemaitre, programchef för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Trots det positiva beskedet för Society Memorial har Justitieministeriet inte godkänt de förändringarna i stadgan som International Memorial, en organisation som för samman människorättsorganisationer i Ryssland och på andra håll i världen, har gjort. En utveckling som nu skapar oro gällande International Memorials rättsliga ställning i Ryssland.

Samtidigt arbetar Memorial Human Rights Center, Civil Rights Defenders partnerorganisation och en del av paraplyorganisationen Society Memorial, med en separat domstolsprocess mot Justitieministeriets beslut att skriva in dem i registret för ”utländska aktörer”. Till följd av den kontroversiella lagen, som trädde i kraft 2012, kan NGOs som arbetar med politiska ändamål och tar emot utländska bidrag, riskera höga böter och/eller att stängas, vilket i slutändan kan leda till fängelse i upp till två år för organisationens ordförande.

Taggar